Naamloze en besloten vennootschappen (N.V.’s en B.V.’s)
Als je niet zelf verantwoordelijk wilt zijn voor de schulden van je bedrijf, kun je ervoor kiezen om een naamloze vennootschap (N.V.) of besloten vennootschap (B.V.) op te richten. Op die manier kun je in principe niet meer geld verliezen dan je in het bedrijf hebt gestoken. Deze vennootschappen hebben een eigen financiële en juridische status. Ze worden ook wel ‘rechtspersonen’ genoemd.
Om een N.V. of B.V. op te richten, is een notariële akte nodig. Na ondertekening van deze akte wordt de vennootschap ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit is nodig zodat iedereen kennis kan nemen van de statuten van de vennootschap en kan controleren wie de directeuren en eventuele commissarissen zijn.
Het kapitaal of vermogen van de vennootschap is verdeeld in aandelen. Elk aandeel vertegenwoordigt een deel van het totale kapitaal, afhankelijk van het aantal aandelen. De uitgifte van aandelen aan de aandeelhouders moet ook via een notariële akte verlopen. De aandeelhouders vormen samen de algemene vergadering, waar elke aandeelhouder toegang toe heeft. Het aantal aandelen dat een aandeelhouder bezit, bepaalt meestal het aantal stemmen dat hij kan uitbrengen tijdens een algemene vergadering.
Als er meer dan twee aandeelhouders zijn met een gelijk aantal aandelen, is het belangrijk om afspraken te maken over de besluitvorming. Moeten besluiten worden genomen met een meerderheid van stemmen, zodat bijvoorbeeld twee van de drie aandeelhouders een besluit kunnen nemen? Of is de instemming van alle aandeelhouders nodig voor belangrijke besluiten? Deze vragen komen naar voren wanneer drie of meer personen een N.V. of B.V. oprichten. De notaris helpt bij het adviseren van de oprichters, bespreekt de verschillende mogelijkheden en begeleidt hen bij het maken van keuzes.
Zowel de B.V. als de N.V. hebben een publicatieplicht. Ze moeten de jaarrekening op een wettelijk voorgeschreven manier opstellen en bepaalde informatie uit de jaarrekening publiceren. In sommige gevallen is een accountantsverklaring vereist.